Sierteelt slaat handen ineen richting… | Royal FloraHolland skip_content_text
Terug naar overzicht

Sierteelt slaat handen ineen richting 100% duurzaamheidscertificering

28 maart 2024

Certificering 2803
Vanaf 1 januari 2026 moet het merendeel van de leden en aanvoerders die bloemen en planten aanbieden, verhandelen en verrekenen via het Royal FloraHolland platform gecertificeerd zijn volgens de eisen van het Floriculture Sustainability Initiative (FSI basket of standards). Met een stapsgewijze aanpak wordt voor alle leden en aanvoerders gefaseerd toegewerkt naar volledig FSI-compliant in 2027.

Met dit besluit van Royal FloraHolland nemen kwekers hun verantwoordelijkheid op duurzaamheid, in lijn met de toekomstbestendigheid van de sector, de toenemende vraag uit de maatschappij en de eisen van wetgeving. Ook past het bij de behoefte van de Sierteeltversnellers, een groep vooruitstrevende kwekers, en van de FSI-Versnellersgroep, een groep grote kopers, die zich gecommitteerd heeft om in 2027 100% gecertificeerd in te kopen. Brancheorganisatie VGB roept haar leden op hetzelfde te doen. Dit besluit is ook besproken in het VBN-bestuur. Deze voorschriften worden van toepassing namens de VBN en gelden daarmee ook voor leden en niet-lid aanvoerders die leveren aan Plantion. Dit is een collectieve stap van de sierteeltsector op duurzaamheid; kwekers en kopers slaan de handen ineen op weg naar volledige transparantie. Daarmee is de sector vooruitstrevend en neemt verantwoordelijkheid. Details van de roadmaps staan onderaan dit bericht.

In 2040 wil de sierteeltsector klimaatneutraal zijn, zo is vastgelegd in het Convenant Energietransitie Glastuinbouw met de Rijksoverheid. Er zijn al veel goede voorbeelden van concrete energietransities, zoals LED-verlichting, geothermie en zonne-energie. Verdere verduurzaming van de sierteelt is nodig om de wereld leefbaar te houden voor toekomstige generaties, waarbij kwekers enorme stappen zetten op energie, arbeid, gebruik van gewasbescherming, verpakkingen en water. CEO Steven van Schilfgaarde: “Ik ben trots op waar onze sector nu staat. Dankzij innovatiekracht en ondernemerschap zijn de afgelopen jaren immense stappen gezet. Veel leden hebben het voortouw genomen en fors geïnvesteerd in duurzame oplossingen, hetzelfde zie je aan de kant van kopers waardoor mooie initiatieven ontstaan. Nu is het zaak om de volgende stap te zetten: certificering is belangrijk voor transparantie en objectivering. Met ons besluit gaan kopers op ons platform binnenkort alleen nog bloemen en planten van gecertificeerde kwekers inkopen. Dit past bij de maatschappelijke rol van ons internationaal leidende sierteeltplatform, waarbij klanten meer transparantie krijgen. Het past ook bij de rol die Royal FloraHolland vervult als leidende coöperatie en sierteeltdraaischijf in Nederland, Europa en daarbuiten.” Dit besluit ondersteunt ook de inzet van de Sierteeltversnellers: Unicum, Zentoo, Tulpen.nl, Air So Pure, Colours of Nature, Decorum, productgroep Kalanchoë en Orchidee Nederland.

Gecertificeerd inkopen
Ook kopers omarmen het besluit. Matthijs Mesken, directeur VGB: “We zien een toenemende vraag vanuit de maatschappij naar transparantie, bijvoorbeeld op het gebied van teelt en arbeid, thema’s die voor de handel heel belangrijk zijn. Certificering van kwekers gaat bijdragen aan de reputatie van de sierteelt, in Nederland en daarbuiten.” Ook de FSI-Versnellersgroep (Dutch Flower Group (DFG), FM Group, Floral Trade Group en Royal Lemkes) ondersteunt het Royal FloraHolland-besluit dat past bij het commitment van deze kopers: alle bedrijven binnen deze groep committeren zich eraan dat vanaf 2027 hun volledig eigen inkoop 100% FSI-compliant is. Marcel Zandvliet, directielid DFG: “Dit besluit is van cruciaal belang voor onze bedrijven en sector. Daarom zijn we al vanaf 2017 bezig met dit onderwerp vanuit de FSI-Versnellersgroep. We zijn dan ook blij met de stap die Royal FloraHolland nu zet, die ook naadloos past in het commitment en de tijdslijnen van de FSI Versnellersgroep. Grote internationale retailbedrijven - onze klanten - stellen steeds striktere voorwaarden op het gebied van duurzaamheid. Ook de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)-wetgeving vraagt van ons dat wij aantoonbaar rapporteren over de duurzaamheid van de producten die wij verhandelen.”

Van de totale omzet van Royal FloraHolland is op dit moment al 83% milieugecertificeerd en 71% is FSI-compliant. Met de gekozen aanpak wil Royal FloraHolland alle kwekers in staat stellen om hun aanvoer in 2027 100% FSI-compliant te laten zijn en alle kopers zodoende in staat stellen om via het Royal FloraHolland-platform 100% gecertificeerd in te kopen. Royal FloraHolland zal handhaven op dit besluit.

Roadmap en commitment FSI-Versnellersgroep
De bedrijven binnen Dutch Flower Group, FM Group, Floral Trade Group en Royal Lemkes hebben zich gecommitteerd aan de FSI-vereisten voor de inkoop met de volgende roadmap:
  • Voor 2025 blijft het FSI-commitment van kracht; een minimaal volume duurzaam ingekochte bloemen en planten van 90%.
  • Vanaf 1/1/2026 zijn alle planten 100% FSI-compliant
  • Vanaf 1/1/2026 zijn de productgroepen bloemen Roos en Chrysant 100% FSI-compliant
  • Vanaf 1/6/2026 is de productgroep Tulp 100% FSI-compliant
  • Vanaf 1/1 2027 zullen de genoemde bedrijven 100% van hun volledige eigen inkoop gefaseerd conform de certificeringen uit de FSI basket of standards laten verlopen. Hierbij gebruikmakend van de leercurves en processen bij de productgroepen Roos, Chrysant en Tulp.
  • Daarnaast zullen deze bedrijven zich actief inzetten om te zorgen dat nog meer handelsbedrijven en KOA-klanten voor hun inkoop over zullen gaan op de vereisten van FSI compliant-certificering.

Roadmap en commitment van Royal FloraHolland

Leden
De leden - met de ledenpakketten Direct flex, Direct focus en Klok flex - moeten vanaf 1/1/2026 volledig voldoen aan de FSI-certificeringseisen: een Milieucertificaat, GAP-certificaat en – indien van toepassing - een sociaal certificaat. Leden met pakket Klok focus krijgen iets meer tijd en kunnen in ieder geval nog tot 1/1/2027 zonder certificaat handelen op het Royal FloraHolland-platform. Voor kleinschalige kwekers wordt een vereenvoudigd schema ontwikkeld in FSI-verband.

De exacte ingangsdatum voor certificering in pakket Klok focus is gekoppeld aan het beschikbaar komen van dit vereenvoudigde schema; vanaf het moment dat het vereenvoudigde schema voor kleinschalige kwekers beschikbaar is, zullen kleinschalige leden in pakket Klok focus binnen 2 jaar daarna, maar niet eerder dan 1/1/2027, tenminste moeten voldoen aan het vereenvoudigde schema. Leden met pakket Klok focus, die niet voldoen aan de voorwaarden voor kleinschalige kwekers, moeten vanaf deze datum voldoen aan dezelfde voorwaarden die gelden voor pakketten Direct focus, Direct flex, Klok flex. Kleinschalige leden die hebben gekozen voor de pakketten Direct focus, Direct flex, Klok flex kunnen vanaf het moment dat het vereenvoudigde schema beschikbaar is, desgewenst ook gebruik maken van het vereenvoudigde schema, mits zij aantoonbaar – op basis van hun hele bedrijfsomvang - voldoen aan de in FSI-verband nog te bepalen voorwaarden voor kleinschalige kwekers. Kleinschalige leden met pakket Klok focus krijgen specifieke ondersteuning georganiseerd door Royal FloraHolland.

Aanvoerders (niet-leden)
Alle aanvoerders (niet-leden) moeten per 1/1/26 aantoonbaar voldoen aan de geldende FSI basket of standards-certificeringseisen. Deze FSI-certificeringseisen betekenen een Milieucertificaat, een GAP-certificaat en – indien van toepassing - een sociaal certificaat. Kleinschalige niet-lid aanvoerders kunnen vanaf het moment dat het vereenvoudigde schema beschikbaar is, desgewenst ook gebruik maken van het vereenvoudigde schema, mits zij aantoonbaar – op basis van hun hele bedrijfsomvang - voldoen aan de in FSI-verband nog te bepalen voorwaarden voor kleinschalige kwekers.

Nieuwe leden en nieuwe niet-lid aanvoerders
Van nieuwe leden en nieuwe niet-lid aanvoerders wordt met ingang van Q3 2024 verlangd dat zij aan de certificeringsvoorwaarden gaan voldoen die van toepassing zijn op leden en aanvoerders (niet-leden) met de daarbij behorende spelregels en deadlines. Daarmee lopen nieuwe kwekers automatisch mee met de gestelde eisen op het vlak van certificering.

Vragen?
Bekijk hier de veelgestelde vragen:

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem contact op met het Klant Contact Center (088 - 789 89 89), geopend van maandag t/m donderdag 05.30 tot 17.00 uur en op vrijdag van 05.30 tot 16.00 uur. We helpen je graag verder.