Luchtvracht is voor aanvoerders uit landen zoals Kenia en Ethiopië erg belangrijk. Verschillende vliegtuigmaatschappijen vliegen dagelijks bloemen vanuit diverse bestemming direct naar Schiphol (AMS) of naar luchthavens zoals Luik (LGG), Maastricht (MST), Brussel (BRU). Aanvoerders van Royal FloraHolland hebben vooral te maken met Freight Forwarders. Dit zijn logistieke dienstverleners die voor de aanvoerders van Royal FloraHolland de luchtvracht organiseren.
Binnen wegtransport kent Royal FloraHolland twee doelgroepen, namelijk Nationaal Transport en Internationaal Transport. Nationaal Transport wordt uitgevoerd door een 70-tal (collectief) vervoerders. Zij huren veelal op hun eigen naam slotplaten om u als aanvoerder of koper een optimale logistieke dienstverlening te bieden voor en met Royal FloraHolland.
Internationaal Transport bestaat uit een 200 tal bedrijven die veelal in opdracht van kopers rijden. Een 40-tal bedrijven heeft bij Royal FloraHolland een klantnummer om bijvoorbeeld CC-containers op eigen naam te kunnen gebruiken. Internationale vervoerders kunnen Nederlandse bedrijven maar ook bedrijven zijn met een herkomst uit het land van bestemming. Een aantal internationale transporteurs rijdt in opdracht van onze aanvoerders uit Europese landen, zoals Deense, Italiaanse en Portugese aanvoerders.
TLN is de ondernemersorganisatie voor het goederenvervoer en de logistieke dienstverlening. De verenigde sierteeltvervoerders (VSV) vormen onder de vlag van TLN een afzonderlijke vereniging. De leden zijn gespecialiseerde transportbedrijven in het collectieve sierteeltvervoer en vormen een netwerk van vakspecialisten.
Intercontinentaal sierteelttransport gebeurt niet alleen via de lucht, maar ook via zee. Landen als Ecuador, Colombia, Israël maken hier al jaren gebruik van. Sinds 2020, het jaar waarin COVID de wereldhandel opschudde, is de inzet van zeevracht vanuit Oost-Afrikaanse landen als Kenya en Ethiopië ook toegenomen. Het is belangrijk om de keten van productie tot en met de veiling optimaal in te richten om kwaliteitsverlies te voorkomen. Zeevracht betekent een langere transporttijd in een reefercontainer. Omdat bloemen vanuit Afrika bijna een maand onderweg zijn, vraagt zeevracht om een langere planning van tevoren plus vóórfinanciering. Daar staat tegenover dat de footprint van bloemen lager is; afhankelijk van het product is de CO2-uitstoot van zeevracht tot wel 90% lager dan die van luchtvracht.