Column Public Affairs: 'Transparantie… | Royal FloraHolland skip_content_text
Terug naar overzicht

Column Public Affairs: 'Transparantie staat centraal in duurzaamheid' 

27 juni 2024

Stefanie Miltenburg
De afdeling Public Affairs behartigt de belangen van Royal FloraHolland, de leden en de sierteeltsector in de maatschappij, de media en de politiek.


In beleid en wetgeving over verduurzamen staat transparantie centraal. Het betekent simpelweg: laat zien wat je doet en hoe je je inzet om het ook steeds beter te doen. In Europa werd twee jaar geleden een nieuwe richtlijn aangenomen, de Corporate Sustainability Reporting Directive, kortweg CSRD. In die richtlijn staat dat bedrijven moeten rapporteren over de impact van hun activiteiten op de mens en het milieu inclusief het klimaat. Met allerlei vastgelegde kaders en verplichte onderwerpen is het de bedoeling dat het transparant wordt wat bedrijven doen. Door duidelijk richting te geven aan hoe te rapporteren wordt de kwaliteit van de duurzaamheidsinformatie die zij geven ook beter. Het gaat dan om onderwerpen als CO2 uitstoot, luchtvervuiling door vervoer, arbeidsomstandigheden of het vergroten van de circulariteit van transport- en productverpakkingen.

Royal FloraHolland is op tijd begonnen met de voorbereiding om te voldoen aan de eisen vanuit CSRD. De rapportage over de ‘niet-financiële’ zaken van onze bedrijfsvoering en coöperatie staat voor een groot deel in de steigers. Dit jaar willen we concreet vastgesteld hebben wat de belangrijkste onderwerpen zijn waarover we het volgend jaar onze volledige duurzaamheidsrapportage doen. Het bepalen die belangrijkste onderwerpen (dat worden de materiele onderwerpen genoemd) doen we met elkaar én met verschillende belanghebbenden. Dat zijn kwekers, kopers, medewerkers, sectorpartners en maatschappelijke organisaties & overheid. Daarbij bekijken we vanuit twee invalshoeken naar wat ‘materieel’ is. We kijken naar de impact die wij met onze bedrijfsactiviteiten en coöperatie hebben op de mens, en het milieu. Andersom kijken we ook welke ontwikkelingen op duurzaamheidsgebied risico’s en kansen bieden voor Royal FloraHolland en de keten.

Dat is een hele klus, maar als dit traject uit de steigers gaat ligt er een goede basis. Dan bieden we het gevraagde inzicht in de gang van zaken binnen ons bedrijf, inclusief de inspanningen die we doen om de bedrijfsvoering steeds meer te verduurzamen.

Vooral de grotere bedrijven zijn nu actief bezig om binnenkort aan deze nieuwe wetgeving te voldoen. Voor de grote handelsbedrijven, die bloemen en planten inkopen, zijn er ook rapportageverplichtingen die direct inzicht in de keten vragen. Kwekers worden gevraagd data en feiten aan te leveren om dat inzicht te bieden. De meeste kwekers hebben een goede basis daarvoor al in huis. Zij verzamelen data en leggen zaken vast in de systemen die de basis zijn voor hun milieucertificering en/of footprint berekening. Zo maken ze aantoonbaar wat ze doen om hun milieu-impact te verminderen. Het besluit van Royal FloraHolland om stapsgewijs alle leden en aanvoerders te verplichten volledig volgens de eisen van FSI te certificeren helpt bij deze ontwikkeling. Floriday biedt kopers inzicht in de beschikbare FSI-certificeringen. Verder onderzoeken we of en hoe ook footprinting op Floriday inzichtelijk gemaakt kan worden voor kopers. Dan realiseren we onze ambitie: de grootste, transparante en betrouwbare marktplaats voor de wereldwijde handel in bloemen en planten.

Heb je vragen of wil je graag meer informatie over dit onderwerp? Mail dan naar publicaffairs@royalfloraholland.com.