Column Public Affairs: Samen werken… | Royal FloraHolland skip_content_text
Terug naar overzicht

Column Public Affairs: Samen werken aan water

2 april 2024

Elinevandenberg2 bewerkt
De afdeling Public Affairs behartigt de belangen van Royal FloraHolland, de leden en de sierteeltsector in de maatschappij, de media en de politiek. Dit is een column van Eline van den Berg, expert Logistieke Keten bij Royal FloraHolland.

De beschikbaarheid over schoon en voldoende (drink)water was lang vanzelfsprekend, maar staat om verschillende redenen onder druk. Zorgelijk voor iets dat zo van levensbelang voor ons is. De Kaderrichtlijn Water (KRW), een Europese richtlijn die sinds 2000 van kracht is, adresseert dit probleem en zet hier vol op in met als doel een verbetering van de KRW-waterlichamen naar een goede toestand in 2027. Onder waterlichaam wordt verstaan de wateren met een behoorlijke omvang zoals rivieren, kanalen, kreken, meren en sloten.

Bij de KRW gaat het om zowel waterbeheer, als ook waterkwaliteit. Dat waterbeheer belangrijker wordt, is steeds beter te begrijpen na de afgelopen periode van hevige regenval en de stijging van de zeespiegel. Maar denk ook aan de behoefte aan water tijdens langdurig droge periodes waar bijvoorbeeld Zuid-Frankrijk en Noord-Spanje nu al meer dan twee jaar mee te kampen hebben.

Zoomen we in op kwaliteit, dan zien we dat sinds de invoering van de KRW weliswaar al driekwart van de doelen in Nederland zijn gehaald, maar van de ruim 700 waterlichamen voldoet momenteel nog geen waterlichaam aan alle doelen, want de KRW beoordeelt de kwaliteit op waterlichaamniveau. Halen we de doelen niet, dan dreigen er maatregelen als een mogelijke sanctie voor Nederland, het (lokaal) stilleggen van activiteiten, aangescherpte regelgeving of reductie van middelengebruik. Gaan bij jou de alarmbellen al rinkelen?

Sierteeltsector heeft invloed op de waterkwaliteit
Wat is de rol van de sierteelt in dit verhaal? De sierteelt heeft als sector invloed op de waterkwaliteit doordat gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten in het water terecht kunnen komen via spui, overlopen of lekkages. Daarnaast onttrekt de sector ook water aan het oppervlaktewater voor watergifte aan gewassen. Een belangrijk onderwerp dus voor Royal FloraHolland, en een reden om deel te nemen aan de expertmeeting water van Greenport Nederland, waar kennis en initiatieven omtrent emissiereductie gedeeld worden. De vele inspanningen van de afgelopen jaren om emissie te verminderen zijn jammer genoeg nog onvoldoende gebleken, omdat er nog steeds een te hoge concentratie van stoffen wordt aangetroffen. Reden voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een impulsprogramma te starten om het gebruik en lozing van problematische stoffen te verminderen.

In een lijst van de 42 meest problematische stoffen zijn er 17 afkomstig uit de land- en tuinbouw. Door de focus op een goede toestand per waterlichaam lijkt een gerichte gebiedsaanpak het meest voor de hand liggend. Er zijn in onze sector al voorbeelden van samenwerkingen waarbij overheid, waterschap en ondernemers aan één tafel zitten, data delen, oplossingen bedenken, maar ook een kritisch gesprek niet geschuwd wordt. Dit doet een beetje denken aan de studieclubs waarbij kwekers elkaar opzoeken, informatie delen, elkaar scherp houden en samen werken aan een beter product. Samenwerking zit onze sector in het bloed, dus laten we nu onze verantwoordelijkheid nemen om (op gebiedsniveau) de handen ineen te slaan en keihard te gaan werken aan schoon water.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Kijk dan op www.glastuinbouwwaterproof.nl.

Heb je vragen over dit onderwerp? Mail dan naar publicaffairs@royalfloraholland.com.