Column FPC-voorzitter: ‘Als je… | Royal FloraHolland skip_content_text
Terug naar overzicht

Column FPC-voorzitter: ‘Als je draagvlak wil, moet je naar ons luisteren’

3 juni 2024

017 DICK KOOIJ 20221018 18
Dick Kooij is directielid en mede-eigenaar van Gerbera United. Als kersverse bezitter van een elektrische fiets tourt hij in de weekenden graag met zijn vrouw door het Westland. In zijn column lees je hoe hij als FPC-voorzitter een belangrijke spil vormt tussen zijn FPC-achterban en de coöperatie.

De directie zal wel gek zijn om niet naar de voorzitters van de FPC’s te luisteren. Hier vind je de mensen die zogezegd echt met de poten in de klei van de veiling staan. Dus als je draagvlak wil, moet je wel luisteren. En als een beslissing draagvlak heeft, kan het FPC-voorzittersoverleg zelfs een aanjaagfunctie hebben.

De directie en Ledenraad zien dat ook zo. De voorzitters van de FPC’s worden wat mij betreft hartstikke serieus genomen. Dat betekent overigens niet dat alles wat ik of een andere voorzitter zegt, precies wordt overgenomen. Zo werkt het nu ook weer niet. Maar er wordt wél geluisterd. En wat wij zeggen, wordt absoluut meegewogen. Na vier jaar voorzitterschap van de FPC Gerbera durf ik daar mijn hand voor in het vuur te steken.


Gewicht in de schaal

Vier keer per jaar komen we met alle voorzitters bij elkaar tijdens het FPC-voorzittersoverleg. Ik vind dat boeiende bijeenkomsten. Er is altijd een goed gevulde agenda. Daar staan signalen uit het veld op, ontwikkelingen op strategisch niveau en andere coöperatiezaken. En we zitten daar met een club prettige, gemotiveerde mensen bij elkaar. We zijn allemaal ondernemers, en hebben allemaal een mening. Die delen we op een fijne, opbouwende manier. Dat maakt de discussies constructief. Daardoor kunnen we vanuit het voorzittersoverleg zaken beïnvloeden. Het leukste aan het voorzitterschap vind ik dat ik op deze manier met andere voorzitters, directieleden en de Ledenraad in gesprek kan.

Er zijn onderwerpen waar we kritisch op zijn. Denk aan Floriway, of aan de begindagen van Floriday. We hebben toen gezegd: verleid mensen om het platform te gebruiken door de diensten zó goed te maken dat ze het niet willen missen. Je moet niet verplichten, maar verleiden. Kijk, wij kunnen niet voorkomen dat iets toch wordt doorgevoerd. Maar we kunnen wel signalen doorgeven en zo zorgen dat het zoveel mogelijk past bij de leden. Floriway blijft een moeilijk verhaal, en dat blijven we dus ook steeds kritisch volgen.

Samen moeten we het doen

Wat gebeurt er na het voorzittersoverleg? Ik ga eerst naar huis, en laat het bezinken. Dan start ik weer zoals gewoonlijk op het bedrijf en denk ik er nog eens over na. Misschien bel ik nog even met een Ledenraadslid, om bepaalde zaken scherp te krijgen. Bij het volgende overleg van onze productgroep bespreek ik de onderwerpen met onze achterban. Daar haal ik weer nieuwe input uit voor het volgende voorzittersoverleg. Op deze manier zijn de lijnen kort en is iedereen goed op de hoogte.

Als voorzitter moet je met een helikopterview naar ontwikkelingen in de coöperatie kijken. En goed communiceren is ook handig. Royal FloraHolland is een groot bedrijf. Daardoor gaan ontwikkelingen soms minder snel dan hier in ons eigen bedrijf. Maar dat hoort erbij. Wel stoor ik me soms aan kwekers die de boel onnodig afremmen. Die steeds maar blijven zeggen dat ze niet meekunnen, bijvoorbeeld in certificering. Op een dag is het toch klaar met dat Calimero-gedrag. Ik ben het ook niet altijd eens met hoe het gaat in de wereld. Maar soms moet je tóch over je eigen schaduw stappen en kijken naar het grotere belang. Samen moeten we ervoor zorgen dat onze sector mee blijft doen in de wereld. Vandaag en morgen.