Albert Kiep: De coöperatie is de… | Royal FloraHolland skip_content_text
Terug naar overzicht

Albert Kiep: 'De coöperatie is de ruggengraat van onze sector'

3 april 2024

Albertkiep
Vorig jaar zomer vloog Albert Kiep naar Australië met zijn vier kinderen én zijn vrouw, die uit dit land komt. Een hele logistieke operatie. Gelukkig is plannen voor de mede-eigenaar van chrysantenkwekerij Kiepflower geen enkel probleem. Zeker niet nu hij zich naast zijn bedrijf inzet als Ledenraadslid.

"Vanuit ons bedrijf maken we helemaal niet zo veel gebruik van de diensten van Royal FloraHolland. Een interessante mededeling om deze column mee te beginnen, toch? Wij leveren met name aan grootschalige retail, dus we regelen veel rechtstreeks met de afnemer. Waarom ik me dan tóch inzet voor de coöperatie, als Ledenraadslid? Dat is heel simpel. Voor mij als ondernemer, maar ook voor de sierteeltsector als geheel, is Royal FloraHolland onmisbaar.

Waarom lid blijven?
In 2022 stelde ik me kandidaat voor de Ledenraad. Op die manier geef ik een stem aan kwekers uit de Bommelerwaard en aan telers van chrysanten. Een evenwichtige vertegenwoordiging is belangrijk voor het goed functioneren van de Ledenraad. Hoe meer stemmen, hoe beter ieders belang meeweegt. Door mijn achtergrond in bedrijfskundige informatica denk ik met veel plezier mee in de commissie finance.

Er zijn meer bedrijven zoals die van ons. Kwekerijen die veel zaken zelf regelen, buiten de veiling om. Omdat het handiger is, goedkoper of misschien sneller. Waarom zouden dit soort bedrijven lid blijven van de coöperatie? Steeds vaker klinkt die vraag. Ook bij ons. Toch ben ik bereid om een aanzienlijk deel van mijn tijd in de coöperatie te steken. Want ik kan je vertellen: het werk van een Ledenraadslid vergt heel wat uren. En die besteed ik er graag aan.

Ruggengraat van de sector
Voor mij is de coöperatie de ruggengraat van onze sector. Doordat we als kwekers sámen een front vormen, hebben we een stem. In de politiek, in de wereld, en naar de grote klanten toe. Wij worden niet zo snel tegen elkaar uitgespeeld, zoals in de groente- en fruitteelt, waardoor we eerlijkere prijzen kunnen vragen. De klok is onmisbaar, ook voor ons, omdat het zorgt voor prijsvorming. En door een platform dat we samen bieden, blijft ons aanbod in balans. Er is ruimte voor niche producten, naast het standaardaanbod, waardoor we als sector interessant blijven voor klanten in alle soorten en maten. Kortom: die relevantie van de coöperatie zit ‘m voor ons misschien niet eens zozeer in de diensten, maar met name in het grotere belang van een gezamenlijke basis in de sector.

Als Ledenraadslid werk ik er graag aan mee om dit draagvlak te versterken. Ook vanuit de commissie finance kan dat. Bijvoorbeeld door realistische tarieven, door meer maatwerk in de ledenpakketten en door de gesprekken over volumevoordeel die we nu voeren. Met deze zaken zetten we het komende jaar flinke stappen vooruit. En het is heel fijn om te merken dat de lijnen tussen het bedrijf en de commissie finance kort zijn. Dat maakt dat we echt samen in gesprek zijn.

Deel je expertise
Wat ik aan leden wil meegeven is: praat mee. Laat je stem horen. Laat weten wat er speelt, en wat je nodig hebt vanuit de coöperatie. Er is ontzettend veel kennis en expertise aanwezig onder onze leden en die benutten we graag optimaal. Input van leden op alle vlakken is superbelangrijk. Of meld je aan voor de Ledenraad. Het kost tijd, maar je krijgt er heel veel voor terug. Mijn trots voor onze belangrijke coöperatie is, dankzij mijn werk voor de Ledenraad, in het afgelopen jaar in ieder geval alleen maar groter geworden."