Category Management: duurzaamheid | Royal FloraHolland skip_content_text

Retail nieuwsupdate

Elkaar op de hoogte houden!

Category Management | Daniël Pinkse
Neem contact op
Elk kwartaal een korte samenvatting van ontwikkelingen in Retail land. Ontwikkelingen die direct of indirect invloed kunnen hebben op onze bloemen- en plantencategorie. Ik benoem een aantal highlights van de afgelopen periode. Ontwikkelingen genoemd bij bepaalde retailers zouden zomaar een spin-off kunnen hebben bij andere partijen. Volg daarom ook ontwikkelingen bij andere productgroepen. Wat vandaag nog ver van je bed lijkt is morgen realiteit voor bloemen en planten.


Stenen winkels
Het is weer net zo druk als voor corona in de winkelstraten. Het bureau Locatus houdt metingen over het aantal mensen dat in winkelstraten loopt. Het is in de grote steden zoals Amsterdam, Utrecht, Maastricht en Den Bosch zelfs drukker dan in 2019. Dit beeld is in veel landen het geval. Kortom we houden als mensen van winkels. Wel is het zo dat de verouderde winkelplekken het lastiger hebben. Kleinere plaatsten hebben het ook niet gemakkelijk. Dachten we in 2020 dat de manier van shoppen fundamenteel verandert, komen we hier nu langzaam op terug. Natuurlijk is Online niet weg te denken maar het is ook niet de vervanger geworden. Online heeft het de afgelopen periode moeilijk. Het verdienmodel wil voor veel producten niet kloppen en de logistiek is duur. Veel spelers hebben het afgelopen jaar moeten stoppen. Er is minder geld beschikbaar om te investeren en de rente is gestegen. Consumenten willen interactie en vermaak. Ze verwachten wel steeds meer van winkels. Beleving is een basisonderdeel geworden. Je ziet steeds meer winkelconcepten die laten zien wat er te koop is, maar niet perse verkopen. Ze willen ons beïnvloeden en via welk kanaal je het koopt is niet relevant, als je het maar gaat kopen. Voor de bloemen en planten is het goed nieuws. Emotie goed verkopen via een digitaal systeem is in de praktijk niet makkelijk gebleken. Nu de consument weer in de winkelstraten loopt zijn er meer kansen voor de bloemisten en supermarkten om bloemen en planten te verkopen.

Hornbach
De bouwmarkt Hornbach met 18 filialen in Nederland actief heeft in 2023 een marktaandeel van 30% behaald. Dat is een bijzondere prestatie als je dat vergelijkt met het aantal filialen van Gamma, Karwei, Praxis. Wanneer je de Bauhaus met 4 filialen in Nederland met soortgelijke winkels erbij optelt dan hebben deze 2 ketens ruim 35% van de markt in handen. Beide hebben bij alle filialen een tuincentrum tegen de bouwmarkt aangebouwd wat een volwaardig onderdeel is van de formule. Hiermee trekken zij veel consumenten naar onze kamer en tuinplanten en spelen een belangrijke rol in de verkoop van planten.

Rendementen
Veel verkooppunten hebben het lastig als het gaat om een positief rendement. Als voorbeeld de bloemist, nog altijd de belangrijkste plek om onze bloemen te verkopen, heeft veel uitdagingen om te overwinnen. De afgelopen periode zijn de huren, energie, lonen en rentekosten fors gestegen. Daarnaast is de gemiddelde inkoopprijs van bloemen behoorlijk hoger. Hierdoor zien we veel bloemisten worstelen in de markt. Hoe veel duurder kan een boeket worden zonder een sterke daling in volume te veroorzaken? Dat in combinatie met het moeizaam vinden van personeel en de Europese vergrijzing van de bloemist. Kortom uitdagende tijden. Team Retail Services is samen met de brancheorganisatie voor bloemisten in Nederland, Koninklijke VBW aan het ontdekken op welke manier we de bloemist een gezond financieel perspectief kunnen bieden voor de toekomst. De bloemist is een belangrijk verkoopkanaal voor onze bloemen en planten en essentieel voor het bijzondere en brede assortiment. We zien ook dat de rendementen van de supermarkten zwaar onder druk ligt. Door de inflatie zijn veel producten sterk in prijs gestegen. Deze stijgingen zijn niet 1 op 1 doorgezet naar de consument waardoor het rendement van de winkels sterk is gedaald.

Gorillas, Flink, Getir en Zapp
Deze bedrijven hebben met dank aan de Corona crisis behoorlijk de wind in de zeilen gehad en in korte tijd in de grote steden snel kunnen groeien. Met name jongere generaties maakte gebruik van deze nieuwe manier van shoppen. Een interessante ontwikkeling van het afgelopen jaar, die voor onze bloemen en planten business niet direct geluk bracht. Veel bloemen en planten worden immers als impuls gekocht in de fysieke winkels. Nu in 2024 is van de 4 belangrijke spelers alleen Flink nog over. Behalve dat we zoals eerder geschreven weer graag zelf naar winkels gaan bleken de business modellen niet te financieren.

De inflatie + de rentekosten hebben de lampjes bij deze bedrijven uit gedaan. De supermarkten hebben natuurlijk ook niet stil gezeten en met hun bezorgservices ervoor gezorgd dat ze hun klanten tot aan de deur bedienen. Overigens is ook deze bezorgmanier tot heden geen winstpakker. Geld wordt verdient in de winkels en niet in de bezorg b.v.

Heb je vragen over ontwikkelingen? Neem dan gerust contact met me op. Stuur een email naar danielpinkse@royalfloraholland.com of neem contact op met Daniël Pinkse via +31 (0)6 53 71 73 91. Ik denk graag met je mee!