Category Management: duurzaamheid | Royal FloraHolland skip_content_text

Category Management: duurzaamheid

Minder maken of meer klanten?

Category Management | Daniël Pinkse
Neem contact op
Als we eerlijk zijn hebben we nog een lange weg te gaan om het aantal bloemen en planten wat niet wordt verkocht onder een dervingpercentage van 5% te krijgen. Uitzonderingen daargelaten is de derving bij veel verkoopkanalen aanzienlijk hoger. Iedereen vindt dat natuurlijk zonde. Dat hebben we altijd al gevonden maar in de huidige tijd moeten we dat het echt ander doen met elkaar. Milieu maar ook bedrijfseconomisch willen we dit veranderen.

“Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg” aldus Albert Einstein. We zullen met meer mensen in de keten moeten nadenken over beter en slimmer handelen. Vandaag zijn er nog te weinig bedrijven consequent bezig beter na te denken waarom we denken dat een bepaald product te verkopen is op een bepaalde plek in Europa. Dat geldt voor ons allemaal, kweker, koper, retailers. We communiceren er wel steeds meer over maar vaak is het een marketing boodschap en is de derving in de winkels niet anders dan anders.
In projecten waar het anders denken de norm wordt zien we dat de derving daalt. Dat heeft een positieve en negatieve kant. Positief is natuurlijk het beperken van dervingskosten, betere en versere presentaties en een beter financieel resultaat. Daarnaast ontstaan er door lage derving kansen voor nieuwe producten die worden toegevoegd in de kalender. Hierdoor neemt het vertrouwen van de consument toe en groeit de omzet. Negatief is voor de kweker dat er voor commercieel succes 10 tot 15 procent minder product nodig is voor dezelfde winkelomzet. Dit laatste heeft als resultaat dat er meer klanten nodig zijn om de productie goed te verkopen of dat we minder moeten gaan produceren. Tegelijkertijd wanneer je deze lijn door alle verkoopkanalen doortrekt zal de consumptie van bloemen en planten stijgen en hebben we weer meer producten nodig.

Norm van vandaag is: liever harder werkt dan langer nadenken. Of we nu bij de bloemisten kijken hoe ze om gaan met het verkoopspel, de handel over wat is ons advies of de kweker die er gewoon heel veel maakt. In alle schakels is veel te winnen als iedereen zichzelf de vraag gaat stellen: Wat los ik op met dit product en voor wie is het bedoelt. Dat betekent niet alleen maar kansen benoemen maar ook duidelijk maken waar jouw product niet voor is geschikt.

Gelukkig zijn er wel steeds meer bedrijven die investeren in meer denkkracht in de sector. Vanuit Royal FloraHolland proberen wij ons steentje bij te dragen door te investeren in een kennis platform Strategisch Marktinzicht (SMI). Een toolbox waarin we gezamenlijk de strijd aangaan met derving en zoeken naar de onderbouwing van het waarom. Niemand van ons wil dat het product wat met veel zorg is gemaakt naar niemand gaat. Door beter na te denken waar iets hoort helpen we elkaar naar het volgende niveau en verbeteren we verkoopkanalen en vinden we nieuwe plekken voor onze bloemen en planten. Heb je hierbij hulp nodig? Het team Retail Services helpt graag mee.

Heb je vragen over deze ontwikkelingen? Neem dan gerust contact met me op. Stuur een e-mail naar danielpinkse@royalfloraholland.com of bel +31 (0)6 53 71 73 91. Ik denk graag met je mee!